Nejchutnější blog na světě!

Vegetariánské tiramisu

Vegetariánské tiramisu

Tiramisu je pro mnohé dokonalý desert – delikátní krémová masa, křupavé piškoty a intensivní kávová chuť zajistí, že tento zákusek je neoddělitelným dodatkem k odpolednímu espressu. Název je odvozen od italského tirami sù, což můžeme přeložit jako „zlepši mi náladu“ a nedá se ukrýt, že dokonce malý kousek nám dá pocit, že svět se zdá být krásnější! Když jsem přešel na vegetariánskou dietu, bylo mi opravdu teskno po výjimečné chuti tiramisu, proto jsem se se rozhodl stvořit vlastní verzi tohoto receptu. Jak chutná vegetariánské tiramisu? Přesvědčte se sami!

Vegetariánské tiramisu
Vegetariánské tiramisu

Ingredience na piškot:

  • 1/2 sklenky sójového mléka
  • 1 lžička jablkového octa
  • 4 lžičky veganského másla
  • Špetka soli
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Ingredience kávového sirupu:

  • 200 ml vychlazené kávy
  • 2 lžičky cukru nebo agávového sirupu

Ingredience veganského krému mascarpone:

  • 270 g oříšků kešu
  • 1/3 sklenky sirupu z agáve
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 sklenky sójového mléka

Ingredience sirupu Amaretto:

  • 1 lžíce Amaretto
  • 1/3 šálku čerstvě pražené vyhlazené kávy
Tiramisu
Tiramisu

Pracovní postup: 

Piškot: Předehřejte troubu na 175 °C. Plech natřete máslem a vyložte papírem na pečení. Takto připravené náčiní odložte na bok. Smíchejte sójové mléko s jablečným octem a počkejte cca 5 minut až začne houstnout. Dodejte prosívanou mouku a prášek do pečiva. V jiné misce smíchejte veganské máslo, cukr a vanilkový extrakt.

Do mixtury ze sójového mléka dodejte mokré a suché ingredience. Míchejte, dokud nezískáte hladkou nadýchanou masu, kterou poté vlijete na předem připravený plech a pečete okolo 20 minut.

Kávový sirup: Smíchejte kávu a cukr, míchejte dokud se cukr nerozpustí a odložte na bok.

Veganská masa mascarpone: V mixéru na vysoké otáčky smíchejte kešu oříšky, sirup z agáve, kokosový olej, sůl a sójové mléko. Důkladně mixujte, dokud nevznikne hladký krém.

Rozdělte mixturu na dvě části. V případě krému s vanilkovou příchutí dodejte ¼ sklenky sójového mléka a 1 lžíci kokosového oleje. Celek odložte na bok. Abyste získali kávový krém, do druhé poloviny masy dodejte kávu s Amaretto.

Skládání desertu: Připravte si malé (ideálně průhledné) skleničky, ve kterých budete tiramisu podávat. Vykrojte kousek piškotového těsta a přizpůsobte dnu skleničky. Ponořte piškot v kávovém sirupu a umístěte do skleničky. Dodejte vrstvu vanilkového krému a odložte na 10 minut do mrazničky. Následně dodejte vrstvu kávového krému a opět dejte na 10 minut do mrazničky. Celý proces zopakujte. Vrch posypce kakaem a podávejte studené. Dobrou chuť!

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

TEST
TEST