Nejchutnější blog na světě!

artyčok

artyčok

Nutno uznat, že artyčok je mezi všemi druhy zeleniny jednou z nejnápadnějších. Vypadá hezky a tajemně, dělá dojem a ke všemu jak chutná… Zaskakující může být fakt, že je vlastně příbuzný bodláku. Jedlou částí je pupen, který roste na keřích dosahujících až 2 m šířky a 1-1,5 m výšky. Pokud není obrán včas, artyčok vykvete. Pěkné fialové květy ale nejsou jedlé.

Promluvme si o artyčoku

Pupen artyčoku se skládá z masitého vnitřku, který je jedlou částí této zeleniny. Masitý vnitřek je zahalen dužnatými listy, které jsou zakončeny hroty. Její zpracování je však snadné, jelikož během vaření změknou. Občas se můžeme setkat s artyčokem bez hrotů, jednak mají mnohem menší vnitřek – nedoporučujeme.

Při nákupu artyčoku v obchodě je nejlepší vybírat ty těžké a tvrdé. Je dobré se rovněž soustředit na to, aby měl hezkou zelenou barvu, která poukazuje na čerstvost. Někdy se můžeme setkat s artyčoky, které mají skvrny na vnějších listech nebo bílé puchýře. To však neznamená, že jsou zkažené, ale že lehce přešly mrazem. Milovníci artyčoků tvrdí, že díky tomu je jejich vnitřek více šťavnatý s ořechovým nádechem.

Uvařené artyčoky můžeme nechat schladit a přechovávat v lednici v oddělené přihrádce, díky čemu vydrží až týden.

Způsoby servírování

Artyčokové chipsy

Skvělá alternativa na občerstvení. Uvařené listy podávané s dipem budou geniálním předkrmem.

Vyjídání vnitřku lžící

Otevřete uvařený artyčok odříznutím vrchní části a oddělte vnitřní listy. K tomu dodejte olej aromatizovaný chilli a nastrouhaný parmezán.

Nejsnadnější je vařit artyčoky v osolené vodě s dodatkem citronu a česneku, stejně dobře ale chutnají zapékané. Jediným mínusem je čas. Jejich příprava zabere až 40 minut, takže je nutné mít trpělivost.

Doporučujeme všem milovníkům dobrého jídla.

artyčok
artyčok
Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

TEST
TEST